Till översikten
Nyheter

6 oktober 2021

Årlig kunskapsuppdatering (ÅKU) 2022

Alla licenshavare med aktiv SwedSec-licens måste genomföra en årlig kunskapsuppdatering (ÅKU), genom en elektronisk utbildning med avslutande test. Swedsecs prövningsnämnd har fattat beslut om kraven för ÅKU 2022. Prövningsnämnden består av ämnesexperter från finansmarknaden.

Kunskapskraven ska fungera som stöd vid utformning av utbildning och uppgiftskonstruktion.

ÅKU 2022 innehåller totalt 20 ämnen. För att säkerställa att licenshavarna både uppdaterar befintliga kunskaper och tar del av nyheter i såväl kunskapskraven som generella nyheter på marknaden är ämnena för ÅKU 2022 indelade i tre avsnitt:

  • Repetitionsämnen, dvs. ämnen från kunskapskraven för licensieringstesterna som Swedsecs prövningsnämnd bedömt bör repeteras av licenshavarna.
  • Nyheter: Nya ämnen i kunskapskraven, dvs. ämnen som har föranlett förändringar i kunskapskraven för licensieringstesterna i samband med de senaste uppdateringarna, och andra aktuella ämnen som bedöms vara relevanta, men som inte ingår i kunskapskraven för licensieringstesterna.
  • Etikfall, som skildrar olika situationer som licenshavarna kan möta i sitt arbete och som innehåller dilemman där det ibland inte finns ett rätt svar utan där situationen är mer komplex.

Rådgivare, specialister samt ledning och kontrollfunktioner ska genomföra minst sju ämnen, informationsgivare fyra ämnen och licenshavare som arbetar med bolån ska göra minst fem ämnen. Den som arbetar med till exempel både investeringsrådgivning och bolån ska genomföra ämnen för båda rollerna.

Är du licenshavare och har frågor om ÅKU är det din arbetsgivare som du i första hand bör vända dig till.

Swedsecs kunskapskrav för ÅKU 2022 hittar du här.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.