Till översikten
Nyheter

4 oktober 2022

Årlig kunskapsuppdatering (ÅKU) 2023

Alla licenshavare med aktiv Swedsec-licens måste genomföra en årlig kunskapsuppdatering (ÅKU), genom en elektronisk utbildning med avslutande test. Swedsecs prövningsnämnd har fattat beslut om kraven för ÅKU 2023. Prövningsnämnden består av ämnesexperter från finansmarknaden.

Kunskapskraven ska fungera som stöd vid utformning av utbildning och uppgiftskonstruktion. ÅKU 2023 innehåller totalt 13 ämnen. För att säkerställa att licenshavarna både uppdaterar befintliga kunskaper och tar del av nyheter i såväl kunskapskraven som generella nyheter på marknaden är ämnena för ÅKU 2023 indelade i tre avsnitt:

  • Repetitionsämnen, dvs ämnen från kunskapskraven för licensieringstesterna som Swedsecs prövningsnämnd bedömt bör repeteras av licenshavarna.
  • Nyheter: Nya ämnen i kunskapskraven, dvs ämnen som har föranlett förändringar i kunskapskraven för licensieringstesterna i samband med de senaste uppdateringarna, och andra aktuella ämnen som bedöms vara relevanta, men som inte ingår i kunskapskraven för licensieringstesterna.
  • Etikfall, som skildrar olika situationer som licenshavarna kan möta i sitt arbete och som innehåller dilemman där det ibland inte finns ett rätt svar utan där situationen är mer komplex.

Varje licenshavare ska genomföra kunskapsuppdatering av de ämnen som är markerade för respektive yrkesroll i matrisen i kunskapskraven för ÅKU 2023. Den som arbetar med till exempel både investeringsrådgivning och bolån ska genomföra ämnen för båda rollerna.

Är du licenshavare och har frågor om ÅKU är det din arbetsgivare som du i första hand bör vända dig till.

Till kunskapskraven

Inger

Vid frågor vänligen kontakta Inger Nordmark.

AKU
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.