Till översikten
Nyheter

7 februari 2018

Bolånerådgivning på en orolig marknad

Över hundra rådgivare och andra intresserade deltog på Swedsecs seminarium ”Bolån – rådgivning på en orolig marknad” den 5 februari i Stockholm. Fokus låg på bolånerådgivning, inklusive de marknadsförutsättningar och juridiska konsekvenser som en rådgivare bör ha kunskap om i sitt arbete.

kl_webb_150_2.jpgKatarina Lidén, VD, SwedSec, talade om Swedsecs bolånelicensiering och konsumentskydd. Hon tog upp frågor som etik och regelefterlevnad samt att antalet disciplinärenden har ökat i takt med att licenshavarna har blivit fler. Det visar på att de anslutna företagen tar dessa frågor på stort allvar.

Johan Hansing, chefsekonom, Svenska Bankföreningen, föreläste om det skärpta amorteringskravet, både om bakgrunden och syftet samt de effekter som amorteringskraven har. Det skärpta amorteringskravet, som träder i kraft den 1 mars i år, får bl.a. till följd att vi får en detaljerad och komplex reglering, som i första hand slår mot enpersonshushåll i storstäder.

Eva Lövgren Frisk, bankjurist, Svenska Handelsbanken, tog upp viktiga frågor som kan uppstå när sambor tar bolån, om vad som exempelvis kan hända när samboförhållanden upphör rörande bodelning och sambolagens påverkan samt när det kan vara lämpligt att avtala bort sambolagen.

Claudia Wörmann, boendeekonom, SBAB Bank, talade om riskerna på bolånemarknaden. Claudia talade om marknadsklimatet sedan sommaren 2017, om stressade säljare i en ovan situation med osäkra experter och politiker. Hon talade om olika effekter av det nya amorteringskravet, och huruvida vi nu upplever ett förändrat eller normaliserat marknadsläge.

Läs om Swedsecs licensieringstest för bolån

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.