Till översikten
Pressmeddelanden | Nyheter

10 april 2013

Fler än 10 000 Swedsec-licensierade

Nu är fler än 10 000 anställda på finansmarknaden Swedsec-licensierade. Det är en ökning med nästan 6 procent jämfört med samma tidpunkt 2012.

– Vi är mycket stolta och glada över att så många är Swedsec-licensierade. 10 000 aktiva licenshavare är en viktig milstolpe och ett bevis för att självregleringen fungerar. En anledning till ökningen är att vi den 1 januari skärpte kraven för rådgivare i vårt regelverk så att fler rådgivare omfattas av kravet på licens, säger Katarina Lidén, VD på Swedsec. I januari infördes också ett särskilt licensieringstest för rådgivare. Sedan de nya reglerna infördes har nästan 200 rådgivare genomfört licensieringstestet för rådgivare. Vi räknar med en fortsatt kraftig ökning av antalet Swedsec-licensierade under 2013.

För att bli licensierad krävs bl.a. ett omfattande licensieringstest och att arbetsgivaren kontrollerar och intygar att personen är lämplig att inneha licens. För att få behålla licensen krävs sedan en årlig kunskapsuppdatering, enligt krav som Swedsec fastställer.

Som licensierad omfattas personen av Swedsecs disciplinära förfarande som bl.a. innebär att licensen kan tas ifrån licenshavaren vid regelöverträdelse. En indragen licens innebär i praktiken yrkesförbud. Det disciplinära förfarandet har därmed en kraftfull preventiv verkan.

För att kontrollera om t.ex. en bankrådgivare har licens finns en sökfunktion på Swedsecs hemsida. Där kan vem som helst skriva in namnet på personen och se om han eller hon har aktiv licens. På hemsidan finns också en förteckning över anslutna företag. För tillfället är 177 företag anslutna till Swedsec.

Till Swedsec ansluter sig företag med tillstånd från Finansinspektionen såsom banker, mäklarfirmor, fondbolag, kapitalförvaltare, försäkringsbolag och försäkringsförmedlare.

För mer information kontakta:
Katarina Lidén, VD, 08-56 26 07 15, 070-496 73 98 eller katarina@swedsec.se

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.