Till översikten
Nyheter

27 mars 2015

Licensieringstest för rådgivare med fyra delområden

Fr.o.m. 1 april 2015 har licensieringstest för rådgivare fyra delområden, mot tidigare tre. Pensioner och försäkringar bildar ett eget delområde. Syftet med förändringen är att skapa större utrymme för det kunskapsområdet.

Mellan januari 2013 och mars 2015 tillhörde kunskap om pensioner och försäkringar i licensieringstest för rådgivare delområde 1 och 3. Delområden som ingår i licensieringstestet i och med den nya indelningen fr.o.m. 1 april:

  1. Produkter och hantering av kundens affärer
  2. Ekonomi
  3. Etik och regelverk
  4. Pensioner och försäkringar

Testets utformning

I licensieringstestet ingår fr.o.m. 1 april 25 ordinarie uppgifter från varje delområde. Testet består alltså totalt av 100 ordinarie uppgifter. De ordinarie uppgifterna har genomgått en noggrann kvalitetskontroll i form av fakta-, kvalitets- och språkgranskning samt analys med statistiska metoder. Utprövningen sker genom att 5 ännu ej godkända uppgifter från varje delområde ingår i testet utan att påverka slutresultatet. Svaren på dessa utprövningsfrågor lagras för statistisk analys och det går inte att avgöra om en fråga är ordinarie eller ska utprövas. Totalt besvarar alltså testdeltagaren 120 uppgifter varav 100 avgör testdeltagarens resultat.

Kriterier för att bli godkänd på testet

För att godkännas på licensieringstest för rådgivare fr.o.m. 1 april måste en testdeltagare ha minst 70 procent rätt totalt och samtidigt minst 60 procent rätt på varje delområde.

Läs mer om licensieringstest för rådgivare.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.