Till översikten
Pressmeddelanden | Nyheter

1 april 2019

Swedsec återkallar licens för kundansvarig

Den kundansvarige har på ett otillåtet sätt i samband med kreditgivning använt företagets interna konton och utbetalat krediter trots att det saknades kreditbeslut.

Den kundansvarige har gjort otillåtna uttag till betydande belopp från arbetsgivarens huvudbokskonto. Uttagen har använts till att ge krediter till tre olika kunder. Krediterna betalades ut utan kreditunderlag, kreditbeslut eller annat godkännande av någon chef. En av transaktionerna verifierade den kundansvarige med en kollegas inloggningskort som han använde på egen hand. Han gav dessutom transaktionen en oriktig benämning för att dölja sitt handlande. Agerandet strider mot företagets kreditinstruktioner, mot instruktionen för hur företagets interna konton får användas och mot reglerna om kontrasignering.

Den kundansvarige har utöver det utfärdat finansieringsintyg, lämnat lånelöften, värderat fastighet och beviljat finansieringslimit i strid med gällande regelverk.

Swedsecs disciplinnämnd konstaterar att överträdelserna har skett medvetet och i stor omfattning. Den kundansvarige har även försökt dölja regelöverträdelserna och har utsatt företaget och kunderna för risker. Han har allvarligt brustit i sitt arbete och missbrukat sin ställning i företaget. Handlandet är inte acceptabelt för en licenshavare och hans licens återkallas därför.

Disciplinnämndens hela beslut i anonymiserad form finns att läsa här >>

För ytterligare information kontakta:
Katarina Lidén, VD Swedsec Licensiering AB
08-56 26 07 15 eller katarina@swedsec.se

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.