Till översikten
Pressmeddelanden | Nyheter

28 januari 2019

Swedsec återkallar rådgivares licens

Privat- och företagsrådgivaren har själv tagit fram ett skriftligt lånelöfte till potentiella bolånekunder, trots att korrekt kreditbeslut saknades.

För att ta sig förbi gällande rutiner har rådgivaren fabricerat ett eget lånelöftesbrev med hjälp av text från företagets blankett. Rådgivaren har inte haft någon rätt att bevilja krediter. Trots uppmaning från överordnad personal har han inte heller meddelat kunden att kreditansökan skulle avslås, eftersom kalkylen inte uppfyllde företagets krav. Rådgivaren har i stället förespeglat att han hade befogenhet att godkänna de olika köpeobjekten.

Swedsecs disciplinnämnd anser att rådgivarens agerande strider mot företagets interna regler och mot Finansinspektionens allmänna råd om kreditriskhantering m.m. Rådgivarens handlande står dessutom i strid med de grundläggande krav på att hålla sig till sanningen som måste ställas på en licenshavare. Nämnden konstaterar att rådgivaren allvarligt har brustit i sitt arbete. Agerandet är inte acceptabelt och rådgivarens licens återkallas därför.

Disciplinnämndens hela beslut i anonymiserad form finns att läsa här >>

För ytterligare information kontakta:
Katarina Lidén, VD Swedsec Licensiering AB
08-56 26 07 15 eller katarina@swedsec.se

Du kan prenumerera på Swedsecs nyheter genom att skicka in din e-postadress via sidfoten nedan.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.