Till översikten
Pressmeddelanden | Nyheter

15 april 2020

Swedsec varnar aktieanalytiker

Analytikern har förmedlat icke-publik information om ett bolag till en kund.

I ett telefonsamtal med en kund berättade analytikern att ett bolag hade positiva nyheter på gång i form av nya samarbetspartners. Han nämnde även att en nyemission var ett sätt att komma in i bolaget. Det aktuella bolaget bevakades inte av företagets analysavdelning och analytikern hade fått den icke-publika informationen direkt från bolaget.

Swedsecs disciplinnämnd anser att det funnits en uppenbar risk för att kunden uppfattat uttalandena som en köprekommendation. Nämnden framhåller att en analytiker inte får vidarebefordra icke-publik information från ett bolag, och det gäller oavsett om informationen klassas som insiderinformation eller inte. Eftersom analytikern dessutom har ett eget aktieinnehav i bolaget har det förelegat en intressekonflikt. Analytikern har agerat utanför sin arbetsroll och har brutit mot företagets regler.

Nämnden ser allvarligt på överträdelsen men eftersom det tycks ha rört sig om ett enstaka tillfälle anser nämnden, med tvekan, att påföljden kan stanna vid en varning.

Disciplinnämndens hela beslut i anonymiserad form finns att läsa här >>

För ytterligare information kontakta:
Katarina Lidén, VD Swedsec Licensiering AB
08-56 26 07 15 eller katarina@swedsec.se

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.