Till översikten
Pressmeddelanden | Nyheter

13 mars 2019

Swedsec varnar rådgivare

Rådgivaren har brutit mot företagets regler om identitetskontroll och kundkännedom, vilket riskerar penningtvätt.

Under hösten 2018 hjälpte rådgivaren en person att öppna ett konto och ansluta kunden till företagets internettjänst. Personen identifierade sig med stöd av ett svenskt körkort. Rådgivaren upptäckte senare att ett antal större belopp hade satts in på kontot som därefter snabbt förts vidare. Rådgivaren larmade internt.

Vid företagets utredning av händelserna framkom att den berörda personen utgett sig för att vara någon annan, då körkortet var stulet. Rådgivaren hade inte på ett korrekt sätt kontrollerat ID-handlingen. Vidare hade rådgivaren brutit mot företagets regler genom att felaktigt dokumentera att fördjupad kontroll av kundkännedom hade genomförts, trots att så inte var fallet.

Swedsecs disciplinnämnd betonar att reglerna om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism är centrala för att förhindra att finansiella företag utnyttjas för bl.a. penningtvätt. Rådgivarens överträdelser har medfört att företaget har blivit utsatt för identitetsbedrägeri och att konto och internettjänst öppnats med stöd av en stulen ID-handling. Agerandet har utsatt företaget för risk att ha medverkat till penningtvätt och finansiering av terrorism. Dessutom har rådgivarens handlande medfört en risk för ingripande av tillsynsmyndigheten och för att företagets anseende skadas.

Disciplinnämnden ser allvarligt på det som hänt. Regelöverträdelserna har dock endast rört en kund och rådgivaren har själv tagit initiativ till företagets utredning. Disciplinpåföljden kunde därför begränsas till en varning.

Disciplinnämndens hela beslut i anonymiserad form finns att läsa här >>

För ytterligare information kontakta:
Katarina Lidén, VD Swedsec Licensiering AB
08-56 26 07 15 eller katarina@swedsec.se

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.