Till översikten
Nyheter

8 april 2009

Trots finanskrisen fortsätter antal licensierade att öka

Antal licensierad personal (mäklare, rådgivare med flera) i den svenska bank- & finansbranschen har under det första kvartalet 2009 fortsatt att öka. Antal licensierade uppgick per den 31 mars 2009 till 7 051 (6 494) st, vilket är en ökning med 9% jämfört med 31 mars 2008.

Till Swedsec ansluter sig företag med tillstånd från Finansinspektionen såsom banker, mäklarfirmor, fondförvaltare, kapitalförvaltare, försäkringsbolag och försäkringsförmedlare. Gemensamt för företagen är att de i olika former är aktiva på den svenska värdepappers-marknaden och bedriver sådan verksamhet att de enligt Swedsecs regelverk skall ha licensierad personal. Antal anslutna företag uppgick per den 31 mars till 151, vilket är en minskning från föregående kvartal (158) med anledning av fusion, avveckling och omorganisation hos vissa företag.

Det finns flera anledningar till att antal SwedSec-licensierad personal fortsätter att öka trots nedskärningar i finansbranschen.

  • Företagen utökar de interna kraven på vilka som skall vara licensierade
  • Fler anställda licensierar sig frivilligt även fast de inte omfattas av krav
  • Swedsec har ändrat regelverket och utökat gruppen anställda som skall ha licens

”Vi känner att SwedSec-licensieringen vinner mark som en av de viktigare byggstenarna i arbetet med att bygga förtroende för såväl det enskilda företaget som branschen som helhet”, säger Margareta Carlsten, vd på SwedSec.

”Vi vet dock att antal anslutna företag och antal licensierade skulle kunna vara många fler. Det finns bland annat ett flertal mäklarfirmor, fondförvaltare och kapitalförvaltare som idag ej är anslutna men som vi önskar ansluter sig. I mån av resurser kommer vi nu att öka våra egna insatser för att fler företag skall ansluta sig och att deras anställda skall licensieras”, fortsätter Margareta Carlsten.

För ytterligare information kontakta:

Margareta Carlsten
Verkställande Direktör
08-56 26 07 11
margareta@swedsec.se

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.