Till översikten
Nyheter

30 oktober 2013

”Det är starkt jobbat av branschen”

Katarina Lidén, Swedsecs VD, har blivit intervjuad av SvD Näringsliv om värdepappersmarknadens självreglering och skärpta krav på finansiella rådgivare. Katarina Lidén ger en eloge till branschen och betonar samtidigt att licensieringen stärker konsumentskyddet.

Swedsecs licensiering är ett led i finansbranschens självreglering och Swedsecs vision är att förtroendet för värdepappersmarknaden ska vara högt. Enligt Katarina Lidén är målet att en betydande majoritet av alla anställda med kvalificerade arbetsuppgifter och befattningar i företag på värdepappersmarknaden ska vara licensierade. Bara under 2013 har antalet personer med aktiv licens mer än fördubblats till över 21 000.

– Det är starkt jobbat av branschen som självmant har sett till att licensiera sin personal i så hög utsträckning. Det är ju inget tvång att vara med i SwedSec. En eloge till värdepappersmarknaden som tar kompetens och regelefterlevnad på allvar, säger Katarina Lidén till SvD.

Samtidigt tror hon tror att det kommer att bli allt svårare för företag verksamma på värdepappersmarknaden att inte vara SwedSec-anslutna.

– Det är ju för att licensen mer eller mindre har blivit standard och en kvalitetsstämpel man inte vill vara utan. Idag har vi drygt 180 företag anslutna till oss, vilket är all time high och ett tecken på mognad i en finansmarknad, säger Katarina Lidén.

I och med att antalet personer med aktiv licens har ökat mycket räknar Katarina Lidén med att disciplinärendena (anmälningar om regelöverträdelser) också kommer att bli fler.

– Vi förväntar oss att antalet ärenden kommer att öka. Det beror ju på att så många rådgivare har licens. Det är ju bra då det stärker konsumentskyddet. Direkt olämpliga personer ska inte ha den här typen av jobb och ska inte få ha hand om andra människors pengar, säger hon.

Här kan du läsa hela intervjun och även testa om du kanske har kunskaper för att arbeta som finansiell rådgivare.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.