Till översikten
Pressmeddelanden | Nyheter

2 april 2014

Fördubbling av antalet Swedsec-licensierade

Antalet anställda på den svenska finansmarknaden som har Swedsec-licens har mer än fördubblats det senaste året. Och nu är kvinnorna i majoritet bland dem som har licens.

Vid utgången av första kvartalet var ca 23 100 anställda på den svenska finansmarknaden Swedsec-licensierade. För ett år sedan var det ca 10 000 personer, en ökning på drygt 130 procent.

Förklaringen till den explosionsartade ökningen av antalet licenshavare är att Swedsecs regelverk skärptes den 1 januari 2013 så att fler rådgivare omfattas av kravet på licens.

I takt med att fler rådgivare licensieras har könsfördelningen ändrats. Nu är 54 procent av licenshavarna kvinnor jämfört med 40 procent vid motsvarande tid föregående år.

– Utvecklingen visar att kvinnor är i majoritet bland rådgivarna, säger Katarina Lidén, VD på Swedsec.

I januari 2014 lanserades ett yrkesanpassat licensieringstest för specialister. Det riktar sig till personer som arbetar som aktiemäklare, analytiker, fond- och portföljförvaltare m.fl.

– Intresset för det nya licensieringstestet för specialister har varit stort under det första kvartalet, säger Katarina Lidén, VD på Swedsec.

I juni 2014 införs ytterligare ett nytt yrkesanpassat licensieringstest för ledning och kontrollfunktioner. Testet vänder sig till bl.a. VD:ar i värdepappersbolag och fondbolag, vissa högre chefer, compliance officers och personal som arbetar med riskkontroll på de 184 företag som är anslutna till Swedsec.

– Med de nya yrkesanpassade licensieringstesterna blir kunskapskraven mer djupgående, vilket stärker konsumentskyddet, säger Katarina Lidén, VD på Swedsec.

För att ta reda på om exempelvis en rådgivare, försäkringsförmedlare eller portföljförvaltare har aktiv licens finns en sökfunktion på Swedsecs webbplats: swedsec.se/licenshavare.

För ytterligare information kontakta:
Katarina Lidén, VD, 08-56 26 07 15 eller katarina@swedsec.se

Prenumerera på Swedsecs nyhetsbrev och pressmeddelanden via sidfoten nedan.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.