Till översikten
Pressmeddelanden | Nyheter

20 april 2020

Swedsec varnar aktiemäklare

Aktiemäklaren har lämnat bolagsinformation som inte var känd för marknaden och samtidigt för egen del köpt aktier i bolaget.

Mäklaren uttalade sig i flera telefonsamtal med kunder mycket positivt om ett bolag och nämnde bland annat att bolaget hade nya kunder och order som ännu inte kommunicerats till marknaden. Under samma tid köpte han aktier i bolaget för egen räkning.

Swedsecs disciplinnämnd anmärker på att mäklaren nämnt omständigheter avseende bolaget som inte varit kända för marknaden. Dessutom borde han enligt nämnden inte ha uttalat sig om bolagets ekonomiska förhållanden, eftersom han själv ägde aktier i bolaget. Han har genom att själv köpa aktier i bolaget och genom sina uttalanden agerat på ett sätt som står i strid med företagets regler.

Mäklaren har även genomfört en marknadssondering avseende ett annat bolag i strid med marknadsmissbruksförordningens regler.

Disciplinnämnden konstaterar att mäklaren allvarligt har brustit i sitt arbete och anser att det finns skäl för att återkalla licensen. Mäklaren har dock arbetat länge i företaget utan anmärkningar och har med anledning av det inträffade genomgått utbildning. Nämnden anser därför, med stor tvekan, att påföljden kan stanna vid en varning.

Disciplinnämndens hela beslut i anonymiserad form finns att läsa här >>

För ytterligare information kontakta:
Katarina Lidén, VD Swedsec Licensiering AB
08-56 26 07 15 eller katarina@swedsec.se

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.